Tio tips för hur du hittar de dolda jobben

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /customers/3/1/7/tanjaparkkila.se/httpd.www/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /customers/3/1/7/tanjaparkkila.se/httpd.www/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /customers/3/1/7/tanjaparkkila.se/httpd.www/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /customers/3/1/7/tanjaparkkila.se/httpd.www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /customers/3/1/7/tanjaparkkila.se/httpd.www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /customers/3/1/7/tanjaparkkila.se/httpd.www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
Tanja Parkkila - en av grundarna till Doldajobb.se och generaldirektör för tusennyajobb.nu - delar med sig av sina tio bästa tips för att hitta jobb genom mindre traditionella kanaler.
1. 
Överraska favoritföretaget

Överraska favoritföretaget du vill jobba på och framställ dig som en mycket intressant jobbkandidat. Gör en annorlunda och kreativ ansökan genom att göra en ny reklam till dem, presentera deras strategi de kommande fem åren, hitta deras nya målgrupp, ta fram en skiss på deras nya produkter eller tjänster, ta fram deras nya marknadsföringsplan osv.! Använd de olika sociala sajterna till att få ut och sprida ditt budskap på och skicka länken till chefen och be att han går in och kollar! Garanterat imponerande.

2. 
Tolka tidningen smart & rätt

Om man lär sig att tolka tidningen smart och mellan raderna kan man alltså snart fatta att ”aha, här kommer det att genereras jobb inom en snar framtid” och kan därmed skicka in sin ansökan före alla andra.

3. 
Hitta och nå småföretagare

Småföretagare slänger inte ut pengar på annonser. Små företagare är känsliga för felrekrytering, litar inte på AMS och har inte råd att anlita rekryteringsföretag som medelstora och stora företag har. Småföretagare vill inte heller få in 100-tals ansökningar eftersom de inte har kapacitet eller bemanning att läsa alla. Därför scannar de sina kontaktnät för att hitta rätt. Det lönar sig alltså att ha koll på vilka småföretag som finns på orten och sedan skicka riktade spontanansökningar till dem. Företagsfakta kan användas gratis på biblioteket för att kolla upp vilka småföretagen är på din ort.

4. 
Spontanansökningar

Spontanansökningar är mycket effektiva eftersom dessa ansökningar sparas i företagens databaser till framtida kommande rekryteringar. En spontanansökan visar att man som jobbsökande verkligen är intresserad av förtaget och vill jobba där.

5. 
Gör en tävling

Sprid ut i era nätverk att ni söker jobb och be era nätverk att sprida det vidare i sin tur och gör en rolig tävling av det! T.ex. En weekendresa för två utlovas till den som ger mig det bästa tipset som leder mig till mitt nya jobb!

6. 
Direktkontakt

Ring arbetsgivaren direkt. Du kan säga: ”Jag har studerat er verksamhet ett tag och jag ser att det är en sak som fattas: Vaddå? säger arbetsgivaren? – Jag, säger du då! Kan jag få bjuda dig på lunch på torsdag så berättar jag mer!”.

7. 
Använd Sociala Medier

Att söka jobb via social medier som facebook och twitter har beskrivits som senaste ”trenden”. Men egentligen är det ett gammalt tillvägagångssätt fast i nya kanaler. För vad är det man vill uppnå? – Jo, att människor i ens närhet får reda på att man behöver jobb. Det handlar om att gå via kontakter, som i alla tider. Att göra det via sociala medier innebär bara att det går så otroligt mycket snabbare än tidigare. Man når betydligt fler människor och potentiella arbetsgivare.

8. 
Anlita en kompis

Ta hjälp av en kompis att ragga jobb. Utlova t.ex. kompisen halva lönen under dina tre första månaderna på ditt nya jobb - förutsatt att kompisen har lagt ner största delen av sin fritid i jobbjakten tillsammans med dig. Ta en kompis som du vet har stora utgifter de kommande månaderna, en resa på gång, eller en som vill ha den nya mobiltelefonen.

9. 
Be att få komma och presentera dig kort

Även om företaget du vill jobba på inte behöver rekrytera för stunden, be att få komma och presentera dig kort ändå. Men var kort i ditt besök och respektera arbetsgivarens eller rekryterarens tid. Sen när dagen kommer och företaget behöver rekrytera så tänker de förhoppningsvis på dig.

10. 
Använd virtuella världar

Virtuella världar och webb 3.0 är på väg in i våra liv med stormsteg, innan vi ens hunnit fatta att sociala medier och webb 2. 0 är här för att stanna. Var smart och börja utforska dessa världar redan nu och se vilka möjligheter de har att erbjuda.

NYA DOLDA JOBB GENERERAS OFTA NÄR

 • Företag går med vinst
 • Företag som tar hem stora ordrar
 • Vid nya företagssamarbeten
 • Vid nyemissioner
 • Företag som byter VD,
  ledning byter ofta ut en del personal
 • Vid nya projekt
 • I tillväxtföretag, nya etableringar
 • När heta branscher växer